Μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ)

Πριν αναλάβετε οποιαδήποτε εργασία, μελετήστε ποια μέσα ατομικής προστασίας θα χρειαστείτε. Αυτά εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη εργασία και το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο συνηθισμένα μέσα, μαζί με οδηγίες για το πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το κέντρο υποστήριξης της International.


Μάσκες προσώπου

Ο τύπος της μάσκας που πρέπει να φοριέται εξαρτάται από την επικινδυνότητα της βαφής, τη χρονική διάρκεια της εργασίας, την ποσότητα βαφής που χρησιμοποιείται και τον τύπο εργασίας που διεξάγεται. Η εφαρμογή με σπρέι απαιτεί τη χρήση ολοπρόσωπης μάσκας και αναπνευστικής προστασίας και για αυτό το λόγο συνιστάται να διεξάγεται μόνο από επαγγελματίες με εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Κράνος

Πρέπει να φοριέται κράνος για την προστασία του κεφαλιού, αν η βαφή γίνεται σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος από πτώση αντικειμένων ή συντριμμιών.

Γυαλιά ασφαλείας και κλειστά ματογυάλια

Πρέπει να φοριέται πάντα προστασία για τα μάτια όταν χρησιμοποιείτε βαφές. Ο τύπος απαραίτητης προστασίας εξαρτάται από την εργασία που διεξάγεται. Τα γυαλιά ασφαλείας προστατεύουν από πιτσίλισμα μικρών ποσοτήτων, ενώ τα κλειστά ματογυάλια παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Μπότες ασφαλείας

Όταν βάφετε το σκάφος σας, συνιστάται η χρήση αντιστατικών μποτών με ατσαλένια προστατευτικά για τα δάχτυλα. Οι μπότες πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον προστασία για τους αστραγάλους.

Γάντια

Όταν βάφετε, πρέπει να φοράτε γάντια ανθεκτικά στα χημικά, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα γάντια πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά και, σε κάθε περίπτωση, αμέσως μόλις το εσωτερικό τους αρχίσει να φαίνεται βρόμικο.

Φόρμα εργασίας

Σε κάθε περίπτωση που η έκθεση στη βαφή είναι μεγάλη, πρέπει να χρησιμοποιείται μια βαμβακερή φόρμα εργασίας (με τουλάχιστον 60% βαμβάκι) με μακριά μανίκια και μπατζάκια. Εναλλακτικά, αν ο κίνδυνος έκθεσης στη βαφή είναι μικρός, μπορεί να φορεθεί φόρμα εργασίας μίας χρήσης.

Κρέμα τύπου φραγμού

Στο εκτεθειμένο δέρμα που δεν καλύπτεται από προστατευτικό εξοπλισμό πρέπει να εφαρμόζεται κρέμα επιδερμίδας τύπου φραγμού. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αντί για προστατευτικό εξοπλισμό ή στη θέση του.

Μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα που βασίζονται στο τζελ πετρελαίου, γιατί αυτά βοηθούν στη διείσδυση του προϊόντος στο δέρμα.